Gözlerde kayma veya şaşılık olmadığı halde, şaşılık var sanılması Yalancı Şaşılık olarak değerlendirilir. Bu durum sıklıkla yüzün belirli yapısal özellikleri tarafından oluşturulan bir optik yanılsamadır. Yalancı şaşılığın en yaygın şekli, gözlerin çapraz olarak göründüğü yalancı içe kaymadır (psuedoesotropi). Diğer nadir görülen durumlar ise; gözlerde dışa kayma var sanılması (pseudoexoropia) ve gözlerin dikey olarak hizalanmadığı düşünülen (psödohipertropi) durumlardır.
Yalancı şaşılık tanısı koymadan önce, mutlaka örtme açma testi yapıyoruz. Bebeklerde ayrıca kullandığımız bilgisayarlı göz ölçüm cihazı ile tanıyı desteklemek mümkündür.
Yalancı Şaşılık Muayenesi
Rutin görme muayenesi
Yalancı şaşılık sıklıkla tarafımıza başvuru nedenlerinden birisidir. Bu şikayet ile başvuran hastalarımızda rutin bir göz muayenesinin parçası olan görme muayeneleri, biyomikroskopik muayene ve retina muayenesi yapıyoruz.
Hirscberg testi; gözlerdeki ışık yansımalarının gözlemlenmesi.
Göz hareketlerinin değerlendirilmesi; her bir gözün 9 bakış yönünde değerlendirilmesidir. Bu test sırasında ayrıca cisim takibi de değerlendirilmiş olur.
Örtme testi
Ayrıca örtme açma testi kaymanın varlığını araştırıyoruz. Muayenede kayma olmaması ‘ORTOFORİ’ olarak adlandırılır.
Alternan örtme testi – Örtme açma testi
Gizli kaymanın ortaya çıkarılması için uyguluyoruz. Bu testte bir gözü bir süre kapalı tutarak, iki göz arasındaki görüntü birlikteliğini kırıyoruz. Sonra, örttüğümüz gözü açıp, bu gözde hareket var ise bunu tespit edebiliyoruz.
Üç boyutlu görme testi
Ayrıca konuşma sonrası dönemde; 3 boyutlu görme testinin yapılması da önemlidir. Üç boyutlu görme tespit ediliyorsa, muayene sırasında şaşılık olmadığını söylemek mümkündür. Üç boyutlu görme testi için; kırmızı-yeşil camları olan gözlükler ile özel kartların kişiye gösterilmesi ile yapılmaktadır.
Yalancı Kayma Tipleri
Yalancı İçe Kayma
En yaygın yalancı içe kayma nedeni, geniş bir burun köprüsüne sahip olan bebeklerde görmekteyiz. Bir gözün yatay uzunluğu yaklaşık 30 mm’dir. yatay plandaki kısalık veya gözler arasındaki mesafenin yapısal olarak uzun olması, içe şaşılık görünümüne neden olur. Ayrıca gözlerin arasındaki mesafesi fazla olan kişilerde de; gözlerin dışarı doğru sürüklenmesinin yanlış bir görünüme neden olabilir.
Nadiren de gözün retina tabakasında görme merkezi olan makulaların patolojik ektopisi geçici olarak pozitif bir açıya neden olabilir ve bu da gerçek bir ekzotropiyi simüle eden kornea üzerinde ışık refleksinin nazal yer değiştirmesine neden olabilir.
Yalancı Yukarı Kayma
Yüz asimetrisi, bir gözün diğerinden daha yüksek olduğu, dikey olarak yanlış hizalanmış gözlerin bir görünümünü oluşturabilir.
Yalancı Kayma Tedavisi
Yalancı kayma tedavi edilmesi gerekmeyen bir durumdur. Önemli olan teşhisin doğru konulması ve aile ile doğru iletişimde bulunulmasıdır. İlk muayenede yalancı şaşılık tespit edilmiş olması durumunda, bundan sonra hiç şaşılık gelişmeyeceği anlamına gelmez. Geçen zaman içinde şüphenin artması veya devam etmesi durumunda tekrar muayene olmanızda fayda vardır.
BENZER MAKALELER
Göz kayması ameliyatı süresi nedir?
Dördüncü sinir felci nedir?
Şaşılık ameliyatı sonrası tekrar kayma olur mu?
İyileşme süreci – Ameliyat sonrası
Sinir felci nedeniyle içe şaşılık; 6.Sinir Felci nedir?
Şaşılık belirtileri ve şaşılık teşhisi hakkındaki diğer makalemizi okumak için tıklayınız.
WhatsApp yoluyla iletişime geçmek için tıklayınız.
0 yorum “Yalancı Şaşılık” Add yours →